Μαθηματική Λογοτεχνία

Ο κόσμος των μαθηματικών φαντάζει ως ένα σύμπαν ερμητικά κλειστό για τους μη μυημένους. Η μόδα όμως της «μαθηματικής λογοτεχνίας», συνέβαλε ώστε να ανατραπεί αυτό το στερεότυπο. Όσοι δεν έχουν καλή σχέση με τους αριθμούς, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να απολαύσουν ένα μαθηματικό μυθιστόρημα ή ένα βιβλίο που συμβάλΛει στην κατανόηση του μαγικού κόσμου των μαθηματικών.

«Η χρησιμοποίηση των Μαθηματικών στην αφήγηση ιστοριών και η χρησιμοποίηση ιστοριών για την εξήγηση των Μαθηματικών είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, ενώνουν αυτά που δεν έπρεπε ποτέ να έχουν χωριστεί δηλαδή  τους τρόπους του επιστήμονα και του καλλιτέχνη να αποκαλύπτουν αλήθειες για τον κόσμο.»  W i l l i a m F r u c h t, 1999 (μετάφραση:Κολέζα, 2009, σ. 505)

  • Ο Θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ” του Δοξιάδη Α.

Ο θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Οι πρεσβύτεροι της οικογένειας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως «αποτυχημένο της ζωής». Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη «Εικασία του Γκόλντμπαχ», ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών. Η ανακάλυψή του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις…

  • Το θεώρημα του Παπαγάλου” του Ντενί Γκετζ

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας παπαγάλος με τα μαθηματικά; Πώς μπορούν να συνεργαστούν ο παπαγάλος, ένας ηλικιωμένος πρώην βιβλιοπώλης, ένα κουφό αγόρι και τα ετεροθαλή δίδυμα αδέρφια του, διάνοιες στα μαθηματικά, στη διαλεύκανση ενός φόνου που συνέβη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους; Ποια θεωρήματα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να επιλύσεις τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις της καθημερινής ζωής; Πόση λογοτεχνία μπορεί να χωρέσει σε μια εξίσωση;

  • “Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά”, του Simon Singh

Ένα γράμμα κάποιου φίλου από τα παλιά, ένα φορτίο πολύτιμων βιβλίων και ένας φλύαρος παπαγάλος έρχονται να κάνουν άνω κάτω την ήρεμη ζωή των ενοίκων της οδού Ραβινιάν στους πρόποδες της Μονμάρτης. Προσπαθώντας να εξιχνιάσουν τον περίεργο θάνατο του φίλου τους αναζητούν την λύση του μυστηρίου μέσα στις σελίδες μαθηματικών συγγραμμάτων.
Το 1637, ο Πιέρ ντε Φερμά, στο περιθώριο μιας σελίδας του αγαπημένου του βιβλίου «Αριθμητικά» του Διόφαντου, δίπλα σε ένα πρόβλημα, έγραψε: “Ανακάλυψα μια θαυμάσια απόδειξη, όμως το περιθώριο είναι πολύ μικρό για να την αναπτύξω”. Με αυτήν τη φράση ο Φερμά έριξε το γάντι στις επόμενες γενιές. Το πρόβλημα ονομάστηκε “Θεώρημα του Φερμά” και μολονότι φαινόταν απλούστατο, επί 350 χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να το επιλύσει. Πρόκειται για τη μυθιστορηματική εξιστόρηση μιας περιπετειώδους αναζήτησης που κόβει την ανάσα.

  • “Οι άγριοι αριθμοί”, του Philibert Schogt

Τι είναι τα μαθηματικά για τους παθιασμένους μαθηματικούς που αφιερώνουν τον εαυτό τους στην έρευνα; Τι συμβαίνει όταν το «Πρόβλημα των Άγριων Αριθμών» που ταλαιπώρησε για αιώνες τους μαθηματικούς βρίσκει ξαφνικά τη λύση του από δύο ανθρώπους στην ίδια πόλη; Στιγμή θριάμβου για τον κεντρικό ήρωα ή κλοπή της ιδέας του άλλου; Κι έχει όντως λυθεί το πρόβλημα; Ή η προσπάθεια επίλυσής του αποτελεί την ελπίδα και των δύο για να μην περάσουν την ιδιαιτέρως λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ ιδιοφυιας και παραφροσύνης;

  • “Ο μέτοικος και η συμμετρία”, του Τεύκρου Μιχαηλίδη

“Ο μέτοικος και η συμμετρία” θα μας ταξιδέψει από το Αντάπαζαρ της Μικρασίας στην Ιταλία του μεσοπολέμου, στην Ισπανία του Εμφυλίου και, τέλος, στη Γαλλία της Κατοχής και της Αντίστασης. Ο κεντρικός του ήρωας θα γνωριστεί με σημαντικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα, όπως ο χαράκτης Έσερ και ο μαθηματικός Αλεξάντρ Γκρόθεντικ, με τους οποίους μοιράζεται το πάθος για τη συμμετρία, την οποία ο καθένας τους αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Θα γνωρίσει από κοντά και θα διαβάσει με κριτική ματιά το κίνημα των Μπουρμπακί, το σημαντικότερο ίσως μαθηματικό ρεύμα του καιρού μας, και σίγουρα αυτό που άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση. Θα χρησιμοποιήσει τον μαθηματικό ορθολογισμό ως εργαλείο ανάλυσης ιστορικών γεγονότων, πολιτιστικών ρευμάτων, αλλά και φαινομένων της καθημερινότητας. Στο νέο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη, οι μυθοπλαστικοί χαρακτήρες και τα ιστορικά πρόσωπα συναντιούνται και αλληλεπιδρούν, χτίζοντας μια ιστορία που θα μπορούσε να διαβαστεί και ως ένα χρονικό του εικοστού αιώνα.

Πηγές:  https://antikleidi.com/2014/01/26/mathematical-books/
http://ir.lib.uth.gr/bitstream/handle/11615/44638/13481.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Οπτικές αποδείξεις του Πυθαγορείου Θεωρήματος

Είναι γνωστό ότι για το Πυθαγόρειο θεώρηµα έχουν δοθεί οι πιο πολλές διαφορετικές αποδείξεις που έχουν δοθεί για θεώρηµα στα Μαθηµατικά. Ο καθηγητής Elisha Scott Loomis (1852 – 1940) στο βιβλίο του “The Pythagorean Proposition1” συγκέντρωσε 367 διαφορετικές αποδείξεις! (Σήµερα ίσως έχουν προστεθεί και άλλες). Στις αποδείξεις αυτές συµπεριλαµβάνονται η απόδειξη που αποδίδεται στο Leonardo da Vinci (1452 – 1519), η απόδειξη του 20ου προέδρου των Η.Π.Α. James Abram Garfield (1831 – 1881) και φυσικά η απόδειξη που έδωσε ο µεγάλος µαθηµατικός της αρχαιότητας και θεµελιωτής της Γεωµετρίας Ευκλείδης (∼325 – 265 π.Χ.), που είναι και η αρχαιότερη γνωστή απόδειξη (δείτε το Ιστορικό Σηµείωµα της παραγράφου 1.4 του Β Μέρους του βιβλίου των Μαθηµατικών της Β Γυμνασίου). Επίσης, µια πολύ καλή οπτική απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήµατος, η οποία προσφέρεται για την διδασκαλία του στην τάξη αυτή είναι και η οπτική απόδειξη του Dudeney (1917). Είναι παραπλήσια µε την απόδειξη που αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο της Β Γυµνασίου στη δεύτερη στήλη της σελίδας 131 µε τίτλο «ΓΙΑ ∆ΙΑΣΚΕ∆ΑΣΗ».

Η απόδειξη του Πυθαγορείου Θεωρήματος από τον James Abram Garfield το 1876 ήταν μια απόδειξη που βασίζεται στο παρακάτω σχήμα. Στηρίζεται στο εμβαδόν του τραπεζίου το οποίο προκύπτει από το άθροισμα των τριών ορθογωνίων τριγώνων.

Ας δούμε και μία απόδειξη του Πυθαγορείου Θεωρήματος με νερό!

διαγωνισμοί μαθηματικών

Διαγωνισμοί “ΘΑΛΗΣ” , “ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ” και “ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ”

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) διοργανώνει τον 80ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά, «Ο ΘΑΛΗΣ», το Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 9.00 π.μ.

Οι μαθητές/τριες, που θα διακριθούν στον διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ», θα κληθούν να συμμετάσχουν στον επόμενο διαγωνισμό «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», που θα διεξαχθεί στις 18 Ιανουαρίου 2020.

Στη συνέχεια, οι διακριθέντες/θείσες στον «ΕΥΚΛΕΙΔΗ» θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» της 22 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να επιλεγεί μέσω του Προκριματικού Διαγωνισμού η Εθνική ομάδα που θα λάβει μέρος στην 37η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ρουμανία, Μάιος 2020), στην 24η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Ιούνιος 2020) και στην 61η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ρωσία, Ιούλιος 2020).

Διαγωνισμός “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ”

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) διοργανώνει ένα νέο διαγωνισμό μαθηματικών ικανοτήτων «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ», για μαθητές Β, Γ, ́Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού  &  Α, Β, Γ Γυμνασίου.

Ημερομηνία διεξαγωγής : Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Περισσότερα

3ος Διαγωνισμός της ΕΛΣΤΑΤ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα», διοργανώνει, για τρίτη φορά, τoν «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.

Περισσότερα

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!